Verdens beste burger, sier noen

Burgeren

//Jarran gjesteblogger

Ta en oppskrift og la den vandre. Eller fly. I følge min tidligere sjef, Sven (han likner litt på nissen i grunn) er denne oppskriften fra et visst flyvende sirkus, likevel slik at han gikk «Ingrid Espelid» og la til kruspersille før han ga oppskriften videre til meg. Silja og jeg har deretter kun modifisert tilbehøret. Verdens beste burger, sier noen. Vær så god sier jeg.

Til puckene

 • 400 g kjøttdeig
 • 3 ss dijonsennep
 • 3 ss ketchup
 • 2,5 ss worchestersaus
 • 4 ss revet parmesan
 • 4 ss tørket persille
 • 2 små eggeplommer
 • 3/4 finhakket rødløk
 • 1 finhakket fedd hvitløk
 • 1 ts salt
 • 1 ts pepper

Til behør

 • 4 Brioche burgerbrød
 • 1 1/4 rødløk i halvskiver til karamellisering
 • 100 g gorgonzola eller roquefort
 • Cherrytomater
 • Smør
 • Maple syrup

Slik gjør du:

Putt alle ingrediensene til puckene i en bolle og kna sammen med bare henda. Lag 4 pucker, og å ikke lag de for tynne. På grunn av at det er relativt mye fuktighet i burgerne vil de kunne være litt «løse i fisken», og en viss tykkelse er da å foretrekke (her også, altså). Legg puckene på bakepapir og klipp bakepapiret rundt puckene, slik at de får hvert sitt miniark. Det er lettere, og mindre klin, å hive puckene i panna når du holder i bakepapiret.

Puck på papir

Så gir du Briochebrødene karamellisert overflate ved å steke de i 2 minutter i panne med  50/50 Maple syrup og smør. Dette vil gi en hard karamellisert flate mot burgeren og vil forhindre «moshie» brød. Deretter karamelliserer du rødløken med samme blanding av smør og Maple syrup.

Burgerbrød

I ren stekepanne steker du deretter puckene på passe høy varme (3/4) i ca 4 min. på hver side. Litt lang steketid vil gi litt brent overflate som bidrar til å holde puckene sammen.  Vær likevel litt forsiktig når du scooper opp puckene fra panna, og legg de for guds skyld rett på burgerbrødene. Dette er ikke pucker som er lagd for transport, så mye som at de er skikkelig nam nam.

Påfør deretter garnityr i den rekkefølge du vil, men avokado under pucken og ost, karamellisert løk og tomat på toppen er slik vi liker det. Noen liker dessuten at tomatene bakes i ovn først.

Søtpotet-fries er et godt tilbehør hvis du er skikkelig sulten.

Skal du drikke øl til, velg en IPA med god (7%+) alkoholprosent. Skal man drikke vin til, og det er jo å foretrekke, kan gjerrigfanten drikke Malbec, borgerskapet Zinfandel fra USA, mens jålebukken kan ta en Cabernet Sauvignon fra Stags Leap eller hva som helst fra Ridge, begge produsenter fra USA. Vel bekomme.

IMG_6206

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s